top of page

STAMBOOMONDERZOEK

Stamboomonderzoek kan voor verschillende redenen opgestart worden en dusdanig bestaan er ook verschillende soorten van stamboomonderzoek. In het kader van een zoektocht bij adoptie, ligt het voor de hand dat de zoektocht naar de biologische afstamming centraal staat. Zowel de moeders als de vaderslijn zijn belangrijk bij dit onderzoek. Het kan dé ontbrekende schakel zijn in je zoektocht.

 

Er moet steeds gestart worden met enkele feitelijke gegevens, zoals bvb:

  • De naam, geboortedatum, -plaats van je biologische moeder (en meer informatie zoals de woonplaats op het moment van je geboorte, ... als je dat hebt)

  • Via DNA gevonden linken. Aan te raden is wel om enkel linken met meer dan 100 cM in overweging te nemen. Concreet betekent dit dat de persoon maximum 7 à 8 stappen van je verwijderd is.

Hoe meer betrouwbare linken je hebt, hoe groter de kans op vinden. Je kan hier zelf of via een genealoog mee aan de slag. Het is een diepgaand onderzoek waarmee reeds verschillende geadopteerden hun biologische roots hebben gevonden. Maar uiteraard spelen ook andere factoren een rol bij het succes van vinden. Met enkel linken aan moeders-kant, ga je je vader uiteraard niet vinden. Scheve schaatsen kunnen de zoektocht soms ook heel erg moeilijk maken, ... Gelukkig heeft wetenschappelijk onderzoek door geneticus Maarten Larmuseau, maar ook door Universitair onderzoek van Gasthuisberg dat de algemene koekoeksgraad in stambomen schommelt tussen 1-2% per generatie.

Maar als je nog niet zoveel geluk hebt met je linken, kan dat nog altijd komen. Als je in een commerciële databank bent ingeschreven, komen er steeds meer linken bij.

Belangrijk is wel te blijven bedenken dat het weten wie je biologische ouders zijn, nog niet betekent dat ze je wensen te ontmoeten. Voor verdere stappen in het ontmoetingsproces raden we zeker aan om professionele ondersteuning aan te gaan zodat kans op succes zo groot mogelijk is. Het is een emotioneel proces voor jezelf maar ook voor je biologisch gevonden familie.

bottom of page